Tussen een Jezuïeten College en een Steiner School – trainen met een twist …

Dirk
Date 03/05/2018

Trainen is serious business. Basta!

Bovendien is training essentieel in elk veranderings- én verankeringsproces. Als trainer wil je dat je boodschap bijblijft, liefst verder verteld wordt en zo een tweede adem krijgt. In dit proces is humor een cruciaal hulpmiddel. Humor maakt training verteerbaar, toegankelijk en herkenbaar.

‘A joke is a very serious thing’  zei Churchill. Humor neemt stress weg en stemt je gunstig. Je aandacht blijft bij het onderwerp, je onthoudt niet alleen de grap maar ook de context van die grap, humor relativeert enerzijds en vergroot uit anderzijds, humor verzacht conflicten en verhoogt de communicatie… Kortom, humor is zowel een geheugentruc als een leerversneller.

Onderzoek naar de relatie tussen humor en onze hersenfuncties bevestigt dat vooral de mediaal prefrontale cortex actief is, als mensen naar gesproken grappen luisteren. Cruciaal is echter dat diezelfde prefrontale cortex, het stukje van je hersenen dat vlak in het achterhoofd zit, een belangrijke rol speelt bij het nemen van beslissingen, het maken van plannen, het uitbouwen van sociale relaties en het beheersen van emoties. En dit is precies datgene wat wij in zovele trainingen stimuleren. Dat humor én beheerst beslissen door hetzelfde stukje hersenen wordt aangestuurd, kan echt geen toeval zijn. Net daarom houden onze Writer’s Classes het midden tussen een Jezuïeten College en een Steiner School. U krijgt kennis en wisselt ervaringen uit op een onorthodoxe manier maar met meetbare resultaten.

Maar waar ligt de grens tussen cabaret en training? Tussen anekdotisch vertellen en academische modellen? Tussen entertainment en training? Grapjes, anekdotes en verhalen mogen de leerobjectieven alleen ondersteunen, maar nooit vervangen. Want niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor… Niet elke trainer is grappig. Niet elke deelnemer wil lachen. Trainen is nooit vrijblijvend.

Tijdens IFBD trainingen onderhandel je met écht geld én met dirty tricks. Je traint met professionele acteurs. Je leert guerrilla-marketing praktijken toe te passen en Zombies te elimineren. Onze trainers bezorgen je je hoogstpersoonlijke EHBO-kit tegen zagers en klagers. Je leert hoe je je afdeling kan pimpen. Hoe je hypnose technieken kunt gebruiken, mensen kunt manipuleren en leugenaars kunt herkennen. Maar je leert ook onderhandelen met vakbonden, balansen lezen en business cases evalueren, KPI’s opstellen en SLA’s afspreken, contracten afsluiten en ondernemingen waarderen…

Er moet geleerd worden, maar er mag zeker ook gelachen worden.  Misschien net daarom dat onze financiële trainingen niet door boekhouders worden gegeven (lol)  …

Dirk Spillebeen – Programma Directeur