Van Perfectionist naar Optimalist of wanneer is goed, goed genoeg …

Dirk
Date 10/11/2016

Ben jij ook pas tevreden als iets helemaal perfect is? Hou je iets te graag alle touwtjes zelf in handen? Laten mensen graag dingen aan jou over, omdat ze weten dat het bij jou perfect gebeurt? En mag een dag van jou wel 48 uur hebben? Met 4 keer ‘Ja’ is de kans groot dat jij een pur sang perfectionist bent!

Perfectionisme uit zich in vele symptomen … Van schuldgevoel als je niet het perfecte resultaat bereikt of gedrag vertoont, over een te groot verantwoordelijkheidsgevoel en te grote – vaak emotionele – betrokkenheid, tot de onweerstaanbare drang om alles onder controle te houden. Het stellen van te hoge kwaliteitseisen, zeker voor jezelf en soms ook voor je omgeving, zorgt ervoor dat je niet snel tevreden bent, je te veel vragen stelt ook over minder belangrijke zaken en nooit opgeeft. Als perfectionist laat je je eigenwaarde te sterk afhangen van je prestaties. Je concentreer je op je fouten en bent alleen tevreden met foutloze prestaties.

Hierboven heb ik de dodelijke cocktail beschreven voor een regelrechte burn-out. Want helaas is perfectionisme dé belangrijkste oorzaak van het ontwikkelen van stressklachten, die je belemmeren alles uit het leven (en uit je job) te halen.

Maar is optimalisme – of goed is goed genoeg – dé oplossing voor jou? Vermoedelijk wel, want de optimalist begrijpt dat perfectie geen deel uit mag maken van je professionele leven. Fouten maken hoort nu eenmaal bij elk leerproces en onze VUCA wereld garandeert dat een doel niet langer een rechte lijn is. Als optimalist concentreer je je op wat goed is en niet op wat nog niet goed genoeg is. Je krijgt positieve energie in plaats van negatieve …

Het verlaten van jouw perfecte weg zorgt echter voor een extra portie stress en angst. Want als perfectionist vrees je natuurlijk dat de optimalist laks, lui, slordig en apathisch is. En dit is niet (altijd) het geval. Optimalisme is een alternatief dat excellent presteren mogelijk maakt zonder de negatieve gevolgen voor het zelfbeeld en zonder de inherente stress en faalangst.

Daarom organiseert het IFBD deze unieke veranderworkshop Van Perfectionist naar Optimalist. Roos Woltering, uw docente, leert je waarom en hoe je perfectionisme los moet laten om zo al je mogelijkheden te benutten.

Want vergeet niet, net zoals de perfectionist wil de optimalist ook goed presteren. Alleen begrijp je als optimalist dat echte perfectie zo goed als onmogelijk is, dat de weg er naar toe net zo belangrijk is als het doel en dat fouten maken nu eenmaal hoort bij elk leerproces.

Na deze training weet je hoe optimalisme de invulling van je job drastisch kan veranderen. Je krijgt inzicht in de onderliggende redenen van je perfectionisme. Je leert wat je wilt behouden, wat je wilt loslaten en wat je moet toevoegen om optimaler in je opdracht als professional te staan.

Vanaf nu niet meer perfect, maar goed genoeg.

Succes …

Dirk Spillebeen

Optimalist

IFBD

Klik hier voor het detailprogramma: Van perfectionist tot optimalist: wanneer is goed, goed genoeg!!

[Veld is niet meer gekoppeld!]