Van slide-lezer naast een lichtbak tot Verbaal Meester

Dirk
Date 24/10/2016

Na een zoveelste sheet met ongetwijfeld hoogst interessante weetjes en feiten, vult de overdosis informatie langzaam je hoofd. Concentratie wordt moeilijk, je frutselt wat aan je smartphone en bedenkt wat je nog allemaal te doen staat. Hoewel je beslagen bent in de materie, bekruipt je het gevoel een domoor te zijn want je volgt niet langer. Meer zelfs … je laat los. Of erger nog, plaatsvervangende schaamte bekruipt je voor diegene die – met de rug naar zijn publiek – zijn slides afleest!

Ieder van ons is hier geweest: publiekspijn door sprekerspijn heet dit in het vakjargon. Je bent nu eenmaal geen spons met een oneindig absorptievermogen en een grenzeloze aandachtcurve. Maar als jij het morgen voor het zeggen hebt en voor jouw publiek die cruciale presentatie moet geven, heb je er alle belang bij te anticiperen op jouw persoonlijke sprekerspijn. Het podium delen met iets dat meer licht geeft dan jezelf, doet soms pijn. Daarom moet je zelf stralen. Je moet geloofwaardig zijn en boeien. Je moet je verhaal vertellen en overtuigen. Welke presentatie je ook brengt, je wilt mensen in beweging zetten. En laat dit nu net het moeilijkste zijn voor iedere spreker.

Vraag aan de doorsnee sprekers hoeveel tijd ze spenderen aan een presentatie van 1 uur. En vraag hen dan hoeveel tijd ze spenderen aan de slides, hoeveel tijd aan het verhaal en hoeveel tijd aan het brengen van het verhaal. Doorgaans wordt meer dan 80 % van de voorbereidingstijd gespendeerd aan de slides, 15 % aan het verhaal en minder dan 5 % aan hoe het verhaal verteld wordt. Pijnlijk, maar zo herkenbaar…

En toch is niet wat je vertelt, maar hoe je het vertelt echt belangrijk. Daarom krijgt de één met één zin meer gedaan dan de ander in een monoloog van een kwartier. Daarom hang je aan de een zijn lippen en val je gewoon in slaap bij de ander. Maar hoe kan het dat de één boeit en geloofwaardig is, terwijl de ander dodelijk saai en ongeloofwaardig is. Wij noemen dit Verbaal Meesterschap: het vermogen om anderen te beïnvloeden met woorden.

In deze workshop ‘Spreek – Verbaal Meesterschap’ onthult Remco Claassen hoe iedereen van een middelmatige communicator kan uitgroeien tot een krachtige impactvolle overtuiger. U leert hoe u anderen beïnvloedt. Hoe u dingen gedaan krijgt. Hoe u de kracht van hypnose gebruikt in uw verhaal. Hoe u overtuigt, manipu-helpt en positief indoctrineert. En dit alles met woorden …

Klik hier voor het programma: Verbaal Meesterschap