Waarom fouten maken niet fout is …

bram-admin
Date 13/06/2019

 

Mistake, Error, Mathematics

Niemand maakt graag fouten en toch is net dit onze grootste fout. Als je het cv van échte ondernemers bekijkt, is hun weg naar succes geplaveid met mislukkingen. De mooiste landschappen liggen immers niet naast de snelweg, maar diep verscholen. En soms moet je gewoon de weg verliezen, om dat landschap te vinden.

Maar je kunt alleen uit je fouten leren als je ook toegeeft dat je die maakte. Zodra je anderen (of het universum) de schuld geeft, distantieer je jezelf van elke mogelijke les. Maar als je moedig opstaat ​​en eerlijk zegt: “Dit is mijn fout en ik ben verantwoordelijk”, word je beter. Het accepteren van falen maakt leren mogelijk. Je verlegt immers de focus van schuld naar begrip.

7 REDENEN WAAROM GEEN FOUTEN MAKEN JE GROOTSTE FOUT IS

  1. FOUTEN maken je creatiever. Een verkeerde beoordeling of een onverwachte fout stimuleert je creativiteit en je probleemoplossend denken. Je ‘dwingt’ jezelf tot het bedenken van een andere manier om identieke situaties anders aan te pakken. Fouten maken verbetert je intuïtie en scherpt je focus. Cruciale details krijgen de aandacht die ze verdienen. Je struikelt immers nooit over bergen, wel over stenen.
  2. FOUTEN maken leert ons het verschil tussen goed en fout. Het accepteren van je fouten betekent aanvaarden dat je (professionele) leven bestaat uit goede en slechte momenten. Want succes en mislukking gaan hand in hand.
  3. FOUTEN maken doet faalangst verdwijnen. Durf fouten te maken. Eens je dit beseft, verdwijnt faalangst. Want angst is je slechtste raadgever. Ook al ben je niet helemaal zeker, niets beslissen is steeds erger dan een verkeerde beslissing te maken.
  4. FOUTEN maken doet spijt verdwijnen. Je hebt vooral spijt van de dingen die je niet gedaan hebt, zelden van de dingen die je wel gedaan hebt. Zeker als faalangst je drijfveer was om die dingen niet te doen.
  5. FOUTEN maken doet je leren. Je leert wat werkt en vooral wat niet werkt. Zo worden fouten lessen waardoor je angst om te mislukken verdwijnt. Je durft te ondernemen, projecten aan te pakken en je nek uit te steken. Met elke fout die je maakt, leer je jezelf kennen: je beperkingen maar ook je talenten. Je leert wat je kan en vooral wat je niet kan. Dit maakt je tolerant, niet alleen naar je eigen ambities maar ook naar hoe de ander in het leven staat. En durf je fouten te delen zodat ook anderen hieruit kunnen leren.
  6. FOUTEN maken is de enige manier om ergens goed in te worden. Je faalt niet, je leert alleen manieren die niet werken. Elke grote uitvinding is het resultaat van honderden mislukkingen.
  7. FOUTEN leren je te vergeven. Iedereen maakt fouten, jij incluis. Door dit te accepteren, kan je je eigen fouten vergeven maar ook die van anderen. Niemand is perfect en niemand moet perfect zijn. Perfectie bestaat niet, hoewel het streven naar perfectie steeds je intentie moet blijven. Koester de opportuniteit om beter te worden. Dit kan je alleen door je fouten te accepteren. Alleen zo word je écht beter, als mens én als manager.

Ervaring is niets meer dan weten wat wel maar vooral wat niet werkt. Bovendien denk je twee keer na voordat je opnieuw actie onderneemt of iets zegt. Fouten maken ons niet alleen slimmer, maar vooral sterker. Maar alleen als je accepteert wat je gedaan hebt en eruit wil leren. Met elke fout die je maakt, leer je jezelf kennen: je beperkingen en je talenten. Je leert wat je kan en vooral wat je niet kan. Dit maakt je tolerant, niet alleen naar je eigen ambities toe maar ook naar hoe de ander in het leven staat.

Dirk SPILLEBEEN
Programma Directeur

[Veld is niet meer gekoppeld!]