Slim rekruteren van witte raven en uilskuikens

Dirk
Date 13/03/2019

Een witte raaf zie je niet vliegen in een sneeuwlandschap en een schaap met vijf poten valt geheid van de trap. Toch blijven rekruteerders zoeken naar die mutant mét ervaring en diploma’s.

Wij moeten ons echter de vraag stellen waarom wij in ons privé leven anders ‘rekruteren’ dan in ons professionele leven. Als wij een oppas voor onze kinderen zoeken, verkiezen wij de dochter van de buur die wij al jaren kennen, boven de professional met 15 jaar ervaring die wij nooit eerder hebben gezien. Zonder aarzelen geven wij – het meest waardevolle dat we hebben – in handen van een onervaren puber. Want vertrouwen primeert op kennis en ervaring. Als wij echter een vacature moeten invullen, eisen wij diploma’s en certificaten. Wij checken ervaring en projecten. Complexe batterijen aan technische testen vullen wij aan met diepe interviews om zo samen met referenties en dubbel gecheckte cv’s te kunnen beslissen. Wij hebben geen vertrouwen in mensen, alleen in diploma’s en ervaring.

Maar diploma’s en ervaring zijn het bewijs dat jouw sollicitant iets heeft gedaan, maar geen garantie dat hij of zij iets zal blijven doen. Ervaring is een absolute meerwaarde als iemand dezelfde job moet doen, in een zelfde omgeving, in een zelfde sector, in een zelfde organisatie, … Diploma’s zijn onmisbaar als iemand die technische, juridische of wetenschappelijke kennis nodig heeft om de job te doen. Maar in meer dan 80% van alle vacatures is dit niet het geval. Maar net als er nog nooit iemand ontslagen werd om te kiezen voor IBM of SAP, kan de rekruteerder zich verstoppen achter dat juiste diploma of die unieke ervaring.

Zwakke organisaties rekruteren de juiste diploma’s. Sterke organisaties rekruteren de juiste mensen. 

Onze organisaties zijn lui en allergisch geworden aan risico. Wij willen liever niet investeren in leertrajecten, opleidingen en groeipotentieel van onze medewerkers. Wij willen niet het risico lopen dat iemand toch niet die competenties heeft die de job vereist. Dus rekruteren wij op basis van diploma’s en bewezen ervaring, steeds minder op basis van waarden en vertrouwen.

Maar vergeet niet: elke wijze uil is ooit een uilskuiken geweest …

Dirk SPILLEBEEN – Programma Directeur – Institute for Business Development

Relevante programma’s voor rekruteerders: